SOŠVOŠŠkolní jídelnaCateringCentrum celoživotního učeníKAPŠ
Home
Výpis blogu
Říjen
6

OLIMA CUP 2017

Naši žáci se v pátek 5. října 2017 zúčastnili soutěže Olima Cup 2017
OLIMA CUP 2017
Září
21

Co si odnést ze školy

Ve středu 20. září se uskutečnila beseda s Václavem Klausem ml.
Co si odnést ze školy
Září
18

Adaptační kurz prvních ročníků 2017/2018

Ve dnech 11. - 13. září 2017 se konal adaptační kurz prvních ročníků v rekreačním středisku H-Resortu v Kunčicích pod Ondřejníkem.
Adaptační kurz prvních ročníků 2017/2018
Srpen
28

Odborná praxe v Grandhotelu Pupp

Žáci AHOL - Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství se zúčastnili odborné praxe v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech.
Odborná praxe v Grandhotelu Pupp
Srpen
28

Podzimní termín jednotných závěrečných zkoušek

Podzimní termín jednotných závěrečných zkoušek
Srpen
28

Podzimní termín maturitní zkoušky

Podzimní termín maturitní zkoušky
Červen
29

Čtvrté kolo přijímacího řízení

Máte-li zájem studovat od příštího školního roku maturitní obor Hotelnictví, Cestovní ruch nebo Gastronomii, případně učební obor Kuchař – číšník, můžete se do 30. srpna 2017 přihlásit do 4. kola přijímacího řízení. Máme ještě volná místa v oborech!
Čtvrté kolo přijímacího řízení
Červen
6

Třetí kolo přijímacího řízení

Máte-li zájem studovat od příštího školního roku maturitní obor Hotelnictví, Cestovní ruch nebo Gastronomii, případně učební obor Kuchař – číšník, můžete se do 23. června 2017 přihlásit do 3. kola přijímacího řízení. Máme ještě volná místa v oborech!
Třetí kolo přijímacího řízení
Květen
29

Harmonogram závěrečných zkoušek oboru kuchař - číšník

Kompletní harmonogram závěrečných zkoušek pro studenty třetího ročníku oboru kuchař - číšník.
Harmonogram závěrečných zkoušek oboru kuchař - číšník
Květen
19

Harmonogram maturit pro dny 22. - 24. 5.

Kompletní harmonogram maturit pro studenty závěrečných ročníků maturitních oborů.
Harmonogram maturit pro dny 22. - 24. 5.

Ostravský GONG plný chutí a vůní

Ostravský GONG plný chutí a vůní

A kdy? 18. ročník AHOL CUP 2016 se uskutečnil  27. ledna 2016 v netradičním industriálním prostředí multifunkční auly GONG v Dolní oblasti Vítkovic.

Soutěžili žáci základních a středních škol z celé České republiky i zahraničí v pěti kategoriích.

V kategorii AHOL CUP čtyřčlenných družstev se zúčastnilo 32 soutěžících. Zahraniční účastníci byli z Polska (Zespol szkol Ekonomiczno Gastronomicznych Cieszyn) a Francie (Lycée des métiers de Bazeilles). Předsedou komise byl za Asociací kuchařů cukrářů ČR – nominován certifikovaný komisař Ing. Václav Forman, zahraničními porotci byli L. E. Peterson (USA) a Yves La Guevelle (Francie) v porotě dále zasedli šéfkuchař PARK INN Pavel Čadil, místopředseda pobočky Morava a Slezsko AKC Karel Drápal. Soutěžních úkolů (krájení zeleniny juliene na čas, určování druhů mas a vnitřností, pouring test, určování sklenic, konverzace v cizím jazyce, týmový kuchařský úkol – 4 porce teplého hlavního pokrmu z Mini/Baby kuřátek v kombinaci s bylinkami a zeleninou doplněné vhodnou přílohou v časovém limitu 45 minut se nejlépe zhostila a první místo získala Hotelová škola Plzeň, druhé místo obsadilo domácí AHOL SŠ Gsastronomie, turismu a lázeňství a třetí příčku obsadila Lycée des métiers de Bazeilles.

V kategorie AHOL CUP Junior pro žáky základních škol na území města Ostravy

soutěžilo10 družstev a jejich úkolem bylo modelování výrobků z marcipánu použitelné na dekoraci dortu. Časový limit pro modelování byl 30 minut, přičemž podle rozlosování 1. soutěžící modeluje výrobek ze zvířecí říše, 2. soutěžící modeluje výrobek z rostlinné říše, 3. soutěžící modeluje výrobek na volné téma. Žáci pojali svůj úkol zodpovědně a jejich výrobky by mohly ozdobit každý dort skutečné cukrárny. Nejlépe si vedli žáci ZŠ F. Formana z Ostravy - Dubiny, 2. místo obsadila ZŠ Junácká ze Staré Bělé a 3. místo patří ZŠ Volgogradská z Ostravy – Zábřehu.

Kategorie Junior Cocktail Competition (soutěž je zařazena do kategorie Barman roku 2016 CBA)

Celkem se zúčastnilo 29 barmanů, zahraniční účastníci přijeli z ZSEG Cieszyn, Polsko a Hotelové akadémie L. Wintera Piešťany, Slovensko. V porotě zasedli certifikovaní komisaři CBA v čele s J. Lopatkou, vedoucím sekce Morava a Slezsko. Soutěžní úkol: Sparkling Cocktail s použitím produktů Brown Formen a Bohemia Sektu nealkoholického, Monin, vod Mattoni se v bouřlivé atmosféře podařilo nejlépe namíchat Viktorií Machytkové ze SSŠG Svídnická z Prahy, druhé místo obsadila Zdena Hyánková z HŠVP Jeseník a třetí místo patří Danielu Felgrovi z SOŠ a SOU Polička.

V kategorie Junior Mistr kávy bylo soutěžním úkolem připravit espresso, cappuccino a volný nápoj.Celkem zúčastnilo 18 baristů, zahraniční účastníci byli z Hotelové akademie L. Wintera Piešťany, Slovensko a porotu nominovala Česká barmanská asociací – certifikované komisaře CBA vedl Tomáš Zahradil, vedoucí sekce Mistr Kávy CBA.

První místo si odnáší Anna Trčková z Hotelové školy V. Priessnitze z Jeseníku, druhá v pořadí byla Marianna Kostevych ze SHŠ Bukaschool, s. r. o. – Most a třetí místo získala Hana Kosslerová ze SOŠ a SOU Polička.

Podruhé v historii AHOL CUPu kategorie Junior Teatender Competition se soutěžilo s úkolem, který zněl - příprava klasického čaj v konvičce na téma ,,Čajové blendy a čaje ostatní“, volný nápoj od společnosti KUSMI TEA – 3 porce, časový limit 20 minut na každý nápoj. Soutěžního klání se zúčastnilo 14 teatendrů.

Porota byla nominována Českou barmanskou asociací – certifikované komisaře CBA v čele s vedoucím sekce Czech Teatenders Jiřím Boháčem rozhodli o vítězích takto: 1. Místo Matulová Kateřina HŠ Frenštát p.Radhoštěm, druhé místo Mikundová Tereza HŠ Frenštát p.Radhoštěm, třetí místo Kösslerová Hana SOŠ a SOU Polička..

 

Soutěžící a jejich doprovod měli možnost si prohlédnout Národní kulturní památku Dolní oblast Vítkovice i multifunkční aulu GONG, kde se letošní ročník uskutečnil.

V doprovodném programu se představila firma MAKRO, která prezentovala své služby pro klienty, výstavku a ochutnávku cizokrajného ovoce.

V jiné části Gastrogalerie probíhala ukázka a ochutnávka pravých francouzských palačinek ve spolupráci s Allianz Frances, které připravoval Yves La Guevelle z Francie.

Realizovali jsme několik novinek - hodnocení komisařů bezprostředně po výkonu soutěžících, inovovali jsme gastronomické disciplíny, přiblížili gastronomické dovednosti žákům základních škol.

Letošní 18. ročník se přestěhoval do netradičních industriálních prostor Dolní oblasti Vítkovic, které zaujaly všechny účastníky AHOL CUPu 2016, a my - pořadatelé jsme si potvrdili, že multifunkční aula GONG byla skvělou hostitelkou a inspirací pro budoucí kuchaře, barmany, baristy a teatendry.

Věříme, že tyto kroky podpořily kvalitu a profesionalitu AHOL CUPu 2016.

 

 Mgr. Pavla Sztulová

tisková mluvčí škol AHOL

 

Fotogalerie z AHOLCUP 2016 ZDE

 

Vaše jméno:
Váš e-mail:
ochrana proti spamu
' '
opište kód z tohoto obrázku do následujícícho pole: