SOŠVOŠŠkolní jídelnaCateringCentrum celoživotního učeníKAPŠ
Home
Výpis blogu
Říjen
6

OLIMA CUP 2017

Naši žáci se v pátek 5. října 2017 zúčastnili soutěže Olima Cup 2017
OLIMA CUP 2017
Září
21

Co si odnést ze školy

Ve středu 20. září se uskutečnila beseda s Václavem Klausem ml.
Co si odnést ze školy
Září
18

Adaptační kurz prvních ročníků 2017/2018

Ve dnech 11. - 13. září 2017 se konal adaptační kurz prvních ročníků v rekreačním středisku H-Resortu v Kunčicích pod Ondřejníkem.
Adaptační kurz prvních ročníků 2017/2018
Srpen
28

Odborná praxe v Grandhotelu Pupp

Žáci AHOL - Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství se zúčastnili odborné praxe v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech.
Odborná praxe v Grandhotelu Pupp
Srpen
28

Podzimní termín jednotných závěrečných zkoušek

Podzimní termín jednotných závěrečných zkoušek
Srpen
28

Podzimní termín maturitní zkoušky

Podzimní termín maturitní zkoušky
Červen
29

Čtvrté kolo přijímacího řízení

Máte-li zájem studovat od příštího školního roku maturitní obor Hotelnictví, Cestovní ruch nebo Gastronomii, případně učební obor Kuchař – číšník, můžete se do 30. srpna 2017 přihlásit do 4. kola přijímacího řízení. Máme ještě volná místa v oborech!
Čtvrté kolo přijímacího řízení
Červen
6

Třetí kolo přijímacího řízení

Máte-li zájem studovat od příštího školního roku maturitní obor Hotelnictví, Cestovní ruch nebo Gastronomii, případně učební obor Kuchař – číšník, můžete se do 23. června 2017 přihlásit do 3. kola přijímacího řízení. Máme ještě volná místa v oborech!
Třetí kolo přijímacího řízení
Květen
29

Harmonogram závěrečných zkoušek oboru kuchař - číšník

Kompletní harmonogram závěrečných zkoušek pro studenty třetího ročníku oboru kuchař - číšník.
Harmonogram závěrečných zkoušek oboru kuchař - číšník
Květen
19

Harmonogram maturit pro dny 22. - 24. 5.

Kompletní harmonogram maturit pro studenty závěrečných ročníků maturitních oborů.
Harmonogram maturit pro dny 22. - 24. 5.

Co mají společného AHOL, GONG a tuňák?

I přesto, že AHOL je škola, Gong – multifunkční aula, tuňák – mořská ryba – jsou součástí gastronomické soutěže s mezinárodní účastí AHOL CUP 2017. GONG se opět stal místem setkání mladých kuchařů, baristů, teatendrů, barmanů a cukrářů z celé České republiky i zahraničí. Dvacet kuchařů připravovalo tříchodové menu inspirované jarem, regionálními produkty s povinnou ingrediencí králičím hřbetem. V časovém limitu jedné hodiny se nejlépe dařilo týmu SŠSS z Ostravy–Hrabůvky, druhé místo vybojoval tým z polské školy ZSEH Czieszyn a třetí místo patří SŠHS a VOŠ z Opavy. Baristé museli zvládnout seřízení kávomlýnku a přípravu espressa, cappuccina a volného nápoje. Pro vítězství si přijely soutěžící z Hotelové akadémie Ĺ. Wintera v Piešťanech, vítězka Michaela Krajčovičová a druhá Denisa Folarovičová, třetí místo patří Adéle Mondekové z HŠ V. Priessnitze Jeseník.

 

Teatender je ten, kdo připravuje čaj, někdy říkáme i čajíčkář. Jejich úkolem bylo určení vybraného čaje degustací, příprava klasického čaje v konvičce na téma ,,Zelené čaje“ a příprava volného nápoje. Do Poličky putuje pohár za 1. místo Františkovi Šustrovi a druhé místo Kateřině Vymazalové, třetí místo patří Tereze Mikundové z HŠ ve Frenštátě pod Radhoštěm.

 

Nejpočetnější skupinu měla kategorie barmanů. V konkurenci třiceti jedna soutěžících nejlépe svůj Sparkling Cocktail namíchala Nikol Zlatníková ze SŠGS Nová Paka, druhé místo vybojoval Filip Jung ze SSŠG Svidnická z Prahy a třetí pohár putuje do SŠSS v Ostravě Hrabůvce pro Petra Vaňka.

 

Soutěžním úkolem pro žáky základních škol bylo modelování z marcipánu výrobek použitelný na dekoraci dortu ze zvířecí a rostlinné říše podle své fantazie. Z dvanácti škol se stali vítězi žáci městského obvodu Ostrava-Jih, a to první místo ZŠ Horymírova, druhé místo obsadila ZŠ Krestova a třetí příčka patří ZŠ Jugoslávské.

 

Celé soutěžní klání a rozhodování patřilo certifikovaným komisařům odborných profesních asociací. 19. ročník AHOL CUPu byl zařazen MŠMT do soutěží pro talentovanou mládež EXCELENT a taktéž je nominační soutěží Asociace kuchařů a cukrářů ČR pro Mezinárodní mistrovství ČR Gastro Junior Bidfood Cup v kategorii kuchař. Česká barmanská asociace zařazuje nápojové kategorie do hodnocení ,,Barman, Barista a Teatender roku 2017“.

 

Diváci, hosté, fanoušci i soutěžící měli jedinečnou možnost vidět v úvodu ,,tvořit“ Pavla Čadila, šéfkuchaře Park Inn Hotelu, zážitkový dezert inspirovaný Salvatorem Dalí. Obdivovali i ochutnávali mandle ve zlatě, čokoládové suflé, karamel, sněhové tečky, zelený mech, čokoládové květy. Už jsme si objasnili AHOL – GONG- a zbývá TUŇÁK – nádherná, velká mořská ryba, která se k nám dostala z Indického oceánu, díky podporovateli soutěže MAKRO Cash & Carry ČR. Zážitkem bylo vidět při práci fish specialistu Petra Hýbla, který divákům předvedl filetování třiceti osmi kilového tuňáka během hodiny.

 

První březnový den s AHOL CUPem, tuňákem a v Gongu byl opravdu zážitek.

Mgr. Pavla Sztulová

 

 

Vaše jméno:
Váš e-mail:
ochrana proti spamu
' '
opište kód z tohoto obrázku do následujícícho pole: