SOŠVOŠŠkolní jídelnaCateringCentrum celoživotního učeníKAPŠ
Home
Výpis blogu
Říjen
6

OLIMA CUP 2017

Naši žáci se v pátek 5. října 2017 zúčastnili soutěže Olima Cup 2017
OLIMA CUP 2017
Září
21

Co si odnést ze školy

Ve středu 20. září se uskutečnila beseda s Václavem Klausem ml.
Co si odnést ze školy
Září
18

Adaptační kurz prvních ročníků 2017/2018

Ve dnech 11. - 13. září 2017 se konal adaptační kurz prvních ročníků v rekreačním středisku H-Resortu v Kunčicích pod Ondřejníkem.
Adaptační kurz prvních ročníků 2017/2018
Srpen
28

Odborná praxe v Grandhotelu Pupp

Žáci AHOL - Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství se zúčastnili odborné praxe v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech.
Odborná praxe v Grandhotelu Pupp
Srpen
28

Podzimní termín jednotných závěrečných zkoušek

Podzimní termín jednotných závěrečných zkoušek
Srpen
28

Podzimní termín maturitní zkoušky

Podzimní termín maturitní zkoušky
Červen
29

Čtvrté kolo přijímacího řízení

Máte-li zájem studovat od příštího školního roku maturitní obor Hotelnictví, Cestovní ruch nebo Gastronomii, případně učební obor Kuchař – číšník, můžete se do 30. srpna 2017 přihlásit do 4. kola přijímacího řízení. Máme ještě volná místa v oborech!
Čtvrté kolo přijímacího řízení
Červen
6

Třetí kolo přijímacího řízení

Máte-li zájem studovat od příštího školního roku maturitní obor Hotelnictví, Cestovní ruch nebo Gastronomii, případně učební obor Kuchař – číšník, můžete se do 23. června 2017 přihlásit do 3. kola přijímacího řízení. Máme ještě volná místa v oborech!
Třetí kolo přijímacího řízení
Květen
29

Harmonogram závěrečných zkoušek oboru kuchař - číšník

Kompletní harmonogram závěrečných zkoušek pro studenty třetího ročníku oboru kuchař - číšník.
Harmonogram závěrečných zkoušek oboru kuchař - číšník
Květen
19

Harmonogram maturit pro dny 22. - 24. 5.

Kompletní harmonogram maturit pro studenty závěrečných ročníků maturitních oborů.
Harmonogram maturit pro dny 22. - 24. 5.

AHOLCUP 2015 má své vítěze

Bezmála 160 žáků gastronomických oborů z Česka, Slovenska, Polska a Francie se dne 4. 2. 2015 utkalo v prostorách Clarion Congress Hotelu Ostrava o prestižní ocenění udílené již 17. rokem v soutěži s mezinárodní porotou a účastí AHOL CUP 2015. Tuto soutěž pořádá AHOL Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství, držitelka ocenění AHR ČR ,,Škola roku 2013“. Soutěž se konala pod záštitou Mgr. Věry Palkové náměstkyně hejtmana pro školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, Ing. Ivana Strachoně náměstka hejtmana pro investice, plánování a cestovní ruch Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, Ing. Zbyňka Pražáka, Ph.D. náměstka primátora pro sociální věci, zdravotnictví a vzdělanost Statutárního města Ostravy, Ing. Jana Březiny předsedy Krajské hospodářské komory MSK v zastoupení ředitelkou úřadu PhDr. Magdy Habrmanové, CSc., p. Petra Dlabala starosty Úřadu městského obvodu Ostrava – Vítkovice a starosty Bc. Martina Bednáře Úřadu městského obvodu Ostrava - Jih. Díky vysoké účasti a velkému zájmu žáků z celé České republiky, byl AHOL CUP zařazen MŠMT ČR do programu Excelence.

Letošní ústřední kolo opět probíhalo pod odbornou patronací a za osobní účastí všech tří prezidentů Asociace hotelů a restaurací ČR Ing. V. Stárek, Asociace kuchařů a cukrářů ČR Bc. M. Kubec a České barmanské asociace Bc. A. Svojanovský. Garantem soutěže byl Jaroslav Labounek, licenční lektor CBA.

Žáci soutěžili v kategoriích Barman junior – cocktail competition, Mistr Kávy junior, Soutěž tříčlenných a pětičlenných družstev v gastronomických dovednostech a znalostech a letošní novinkou byla kategorie Dilmah Czech Teatender. V této kategorii se v ČR soutěžilo vůbec poprvé, ale soutěžící si v ní vedli velice dobře.

V porotě letos zasedli odborníci na jednotlivé kategorie v čele s I. generálním komisařem CBA Radkem Poláčkem a předsedou Moravskoslezské sekce CBA Janem Lopatkou.

V kategorii Barman junior – cocktail competition, měli soutěžící za úkol připravit After Dinner Cocktail a Sparkling Cocktail a receptura nápoje musela být vlastní a dosud nikde nezveřejněná. Soutěžil i název připraveného drinku svou originalitou. V přípravě After Dinner Cocktail patřilo 3. místo Lukáši Kropáčkovi, AHOL Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství, na 2. místě byl Petr Špák,SSŠG Svídnická Praha a v této kategorii byl nejúspěšnější Marek Baciak,SOŠ Litovel. Při přípravě Sparkling Cocktail se na 3. místě umístil Jan Schrenk, SŠSS Ostrava – Hrabůvka, 2. místo obsadil Marek Vitásek, AHOL Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství a vítězem se stala Adéla Pohajdová, SOŠ Litovel. Celkově v této kategorii 3. místo obsadil Marek Vitásek, AHOL Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství, na 2. místě se umístil Petr Špák,SSŠG Svídnická Praha a vítězem v této kategorii se stal Marek Baciak,SOŠ Litovel.

Soutěžící v kategorii Mistr Kávy junior připravovali espresso, cappuccino a volný nápoj s použitím espressa. V této kategorii se na 3. místě umístil David Skalický,HŠ Frenštát pod Radhoštěm, 2. místo obsadila Barbora Korpasová, SŠSS Ostrava – Hrabůvka a 1. místo patřilo Adéle Mondekové, HŠ Vincenze Priessnitze Jeseník.

Letošní novinkou byla kategorie Dilmah Czech Teatender, kde měli soutěžící připravit čaj a volný nápoj s použitím čaje značky Dilmah. Na 3. místě se umístila Tereza Mikundová,HŠ Frenštát pod Radhoštěm, 2. místo obsadila Hana Kösslerová,SOŠ a SOU Polička, a vítězem v této kategorii se stala Monika Valešová,Střední škola gastronomie a služeb, Přerov.

Jako každoročně byla nejtěžší kategorie Soutěž pětičlenných družstev v gastronomických dovednostech a znalostech. Žáci předvedli svůj um při krájení cibule na čas, určování druhů masa, pouring testu, poznávání skla, konverzaci v cizím jazyce a při kuchařském týmovém úkolu. Na bronzovém místě se umístili žáci z Lycee des Metiers de la Restauration del L´Hotellerie et du tourisme de Bazeilles, stříbro vybojovalo družstvo žáků z Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm a letošními vítězi v této kategorii se stali žáci ze Střední školy společného stravování, Ostrava – Hrabůvka.

A nakoneckategorie, která byla do soutěže přidána s cílem podpořit soutěživou formou zájem žáků základních škol o gastronomické obory Soutěž tříčlenných družstev v gastronomických dovednostech a znalostech junior. V této kategorii žáci soutěžili v disciplínách čištění a krájení brambor, určování druhů ovoce a zeleniny, určování sklenic pro nealko nápoje, konverzace v cizím jazyce a příprava teplého pokrmu. Na 3. a 2. místě se umístili žáci ze ZŠ Chrjukinova, Ostrava - Zábřeh a největší znalosti a dovednosti prokázali žáci ze ZŠ Ostrava – Stará Bělá.

V průběhu soutěže si mohli účastníci užít doprovodný program, o který se postaral juniorský mistr v technice malování na kávu tzv. LATTE ART p. Roman Florek ze Slovenska, dále byla k vidění příprava francouzských palačinek od Chef de Cousinne Francie pana Yves Le Guévellou a nesměla chybět ani příprava regionální speciality „Hornický čaj“ v podání p. Juřiny majitele Čajovny u Sýkorova mostu. Součástí doprovodného programu byly letos také Workshopy, které vznikly v rámci projektu „Výchova k podnikavosti prostřednictvím studentských minipodniků“, který je spolufinancován z fondů EU. Workshopy byly představeny formou prezentace žákovských minipodniků, která byla k vidění v předsálí po celou dobu soutěže. Těchto workshopů se zúčastnily partnerské školy tohoto programu vyhlášeného Evropským sociálním fondem, Evropskou unií a MŠMT ČR, a to AHOL Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství, AHOL Střední odborná škola a Střední škola Znojmo. Žáci partnerských škol představili své podnikatelské záměry, jak založili vlastní podnikání a své produkty nabízeli účastníkům soutěže AHOL CUP 2015.

Na setkání si pak vyměnili zkušenosti s podnikáním, se začátky jejich vlastního zakládání podnikání a překážkami, se kterými se setkali. Sami žáci svou činnost hodnotili pozitivně, poznání podnikatelského prostředí pro každého z nich byla velká škola života. Na svých podnikatelských plánech budou dále pracovat, aby je mohli představit na celostátním setkání mini podniků, které proběhne v Gongu v květnu 2015. Založení žákovských minipodniků ve školách je vhodnou formou přípravy jak se v reálném životě zapojit aktivně na pracovním trhu.

Letošní 17. ročník soutěže se opravdu vydařil. Vítězům srdečně blahopřejeme a všem účastníkům přejeme mnoho štěstí v následujících ročnících soutěže AHOL CUP a mějte na paměti, že nejen jídlem živ je člověk.

 

Mgr. Kateřina Grygarová

 

Podívejte se na fotogalerii ZDE.

Vaše jméno:
Váš e-mail:
ochrana proti spamu
' '
opište kód z tohoto obrázku do následujícícho pole: